Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Bajnai Gordon a mai napon az ATV reggeli műsorában bejelentette, hogy kész újratárgyalni az MSZP-vel kötött megállapodást kiterjesztve azt a DK-ra is, ennek megvalósítására pedig a közös listát tartja a legalkalmasabb formának. Amennyiben a közös lista konstrukció megvalósul úgy Bajnai kész lemondani a miniszterelnök jelöltségről egy minden bizonnyal még ismeretlen 4. személy javára. 

DK-MSZP-E14_fill_345x200.png

fotó: mno.hu

A bejelentés várható volt amennyiben az ellenzék célja valóban a győzelem és nem az ellenzéki pozícionálás. A két listás forgatókönyv ugyan alkalmas lett volna az ellenzéki választási győzelemre, ám az MSZP-DK megállapodás nem jött lére, így pedig a kettőből három lista lett. Amennyiben a DK is külön indít jelölteket akár csak 27 körzetben és ezzel listát is állít, úgy gyakorlatilag elszállnak az ellenzék esélyei. Korábban ugyan amellett érveltem hogy amennyiben a DK a 27 legkevésbé nyerhető körzetben indul úgy nyerhet az ellenzék 3 listával is, ma azonban már nem látszik ez az erő, nem sikerült érdemben növekedni sem az MSZP-nek sem az Együtt-PM-nek. A DK agresszív kampánya tehát sikeres volt, az összefogás hisztériával tematizált médiában az Együtt-PM-nek és az MSZP-nek esélye sem volt a választók programalapú meggyőzésére és a korszakváltás kommunikálására. 

Jelen helyzetben több forgatókönyvet tartanak elképzelhetőnek a politikusok, ám mint fentebb említettem a koordinált indulás egy harmadik DK listával a 0%hoz közeli esélyre minimalizálná az így sem nagy eséllyel induló ellenzéki pártok győzelmi esélyeit. Ezért az Együtt-PM és az DK valószínűleg a közös listát és egy külsős miniszterelnök jelöltet fog erőltetni a tárgyalások során (Gyurcsány eddig is ezt javasolta, Bajnai pedig ma szintén ezt tartotta a legjobb forgatókönyvnek), az MSZP pedig eleinte minden bizonnyal ragaszkodni fog hozzá hogy közös lista esetén Mesterházy Attila legyen a közös miniszterelnök-jelölt. A labda jelenleg az MSZP térfelén pattog és ha a szocialista párt nem mutatkozik engedékenynek úgy még jobban rájuk fog égni az az egyre népszerűbb vélekedés hogy őket nem a győzelem csak az ellenzéki pozícionálás érdekli, ezt pedig a választók meg fogják büntetni. Bajnai mai felvetésének megvalósítását nagyban segítheti tehát a közhangulat reakciója. Amennyiben ugyanis a közhangulat a közös lista és egy új miniszterelnök-jelölt “mellé áll” úgy az MSZP és Mesterházy csak nagyon nagy veszteségek árán fog tudni nem engedni a mostani helyzetéből. Bajnai Gordon kulcs mondata ma az volt hogy mindenkinek áldozatot kell hoznia a győzelem érdekében. Az Együtt-PM és a DK hajlandó áldozatra, a következő napok nagy kérdése hogy az MSZP mire hajlandó a kormányváltás érdekében...